خرید میوه خشک کن و همه نکاتی که باید هنگام خرید بدانید
خرید میوه خشک آماده چندان مقرونبهصرفه نیست. اما اگر اهل سالمخوری هستید و معمولا با تنقلاتی مثل چیپس میوه ته دلتان را میگیرید، پس میوه خشک کن بهدردتان میخورد. در این مقاله از سایت گلدن 8 با ما همراه باشید تا با همه نکاتی که در مورد خرید میوه خشک کن باید بدانید آشنا شوید.
خرید میوه خشک کن چه توجیهی برای ما دارد
خرید هر وسیلهای قطعا باید توجیهی داشته باشد. درمورد دستگاههای خشک کن مواد غذایی مهمترین توجیهش میتواند جلوگیری از فساد خوراکیها و حفظ ویتامینها و مواد معدنی باشد. دلیل اصلی فساد مواد غذایی وجود آب میانبافتی است.

اغلب خوراکیها هم چیزی بین ۲ تا ۹۶ درصد آب میانبافتی دارند. باکتریها و قارچها هم که میدانید رطوبت برایشان بهشت است! اما خشککنها با از بینبردن آب میانبافتی خوراکیها مانع رشد عوامل موذی و درنتیجه افزایش ماندگاری مواد غذایی تا ماهها یا حتی سالها میشوند.
طرز کار میوه خشک کن و چرا نمیتوان بجای آن از فر استفاده کرد
خشککنها آب میانبافتی مواد غذایی را بدون هیچ پختی خشک میکنند. دستگاههای میوه خشک کن برای انجام این فرایند به المنت حرارتی و فن مجهز هستند. المنت حرارتی گرما تولید میکند و فن گرمای تولیدشده را داخل دستگاه بهگردش درمیآورد.
حتما میپرسید مگر نمیشود همین کار را داخل فر انجام داد؟ باید بگوییم نتیجه کار در فر به خوبی میوه خشک کن درنمیآید! فرهای ترکیبی یا کامبی (فرهایی که یکجا از سیستم بخارپز و کانوِکشن برخوردارند)، البته مدلبالاها، معمولا تنظیمات ویژه خشککن هم دارند. اما بیشتر فر کانوکشن یا فندار و همچنین فرهای معمولی قادر به تولید گرمای با مختصات لازم برای خشککردن مواد غذایی نیستند و نقاط غیر همدما ایجاد میکنند.

ضمن اینکه گستره دمایی اغلب فرها برای خشککردن بیشتر انواع میوهها و سایر مواد غذایی زیادی داغ است. وقتی هم که دما از حد لازم بالاتر باشد، مواد غذایی بجای خشک شدن میپزند و درنتیجه بخش قابل توجهی از طعم و مواد مغذی خود را از دست میدهند. ضمنا دستگاههای خشک کن مواد غذایی از لحاظ مصرف برق هم در مقایسه با فر برتری دارند.
هنگام خرید میوه خشک کن به چه نکاتی باید توجه کنیم
درادامه مطلب عمده نکاتی را که باید هنگام خرید میوه خشک کن مدنظر داشته باشید برایتان توضیح میدهیم.
توجه به ظرفیت و اندازه دستگاه هنگام خرید میوه خشک کن
مهم ترین مشخصه هر دستگاه میوه خشک کن ظرفیت و توان تولید آن است. برای خرید یک دستگاه میوه خشک کن ابتدا باید مشخص کنید که روزانه و به طور میانگین در هر ساعت چقدر میتوانید چیپس میوه تولید کنید.

نکته بسیار مهم درباره ظرفیت دستگاه میوه خشک کن این است که این مقدار به میزان محصول ورودی، تعداد سینی و طبقات و زمان خشک شدن محصولات بستگی دارد ولی در کل وقتی میگوییم میوه خشک کن 40 کیلویی، یعنی این دستگاه خشک کن میوه در هر بار استفاده میتواند 40 کیلوگرم میوه را خشک کند.
مدلهای تونلی نیز که که به عنوان میوه خشک کن صنعتی استفاده میشوند حداقل ظرفیتشان 800 کیلوگرم است.
توجه توزیع و گردش گرما در دستگاه میوه خشک کن
ازلحاظ فنی خشک کردن مواد غذایی فرایند پیچیدهای نیست. فقط کافی است خوراکی مورد نظر به مدت لازم در معرض مداوم دمای مناسب قرار بگیرد. تنها چالش این فرایند توزیع یکنواخت گرما است.

گرما باید به طور یکسان در همه نقاط دستگاه توزیع شود تا بتوان به نتیجه مطلوبی دست یافت. پس اول ببینید که مدل انتخابی شما در رفع این مشکل چه ادعایی دارد. ضمنا یادتان نرود که دستگاههای خشک کن نوع جریان افقی توزیع گرمای بهتری دارند.
توجه به کاربری آسان دستگاه هنگام خرید میوه خشک کن
پیشتر هم اشاره کردیم که کار با دستگاههای میوه خشک کن مواد غذایی کار پیچیدهای نیست. کار با مدلها و برندهای مختلف همه تقریبا یک شکل است. اما بعضی از مدلها به آپشنهایی مجهزند که کار را برای شما آسانتر میکنند.

مثلا اگر خشککن شما قادر به توزیع یکنواخت گرما باشد، دیگر نیازی نیست که سینیها را چند بار در طول فرایند خشککردن جابجا کنید. یا مثلا خشککنهای تایمردار را نیازی نیست مدام چک کنید، بلکه میتوانید دستگاه را پس از انجام تنظیمات به حال خودش بگذارید تا کارش را تمام کند. نکته دیگری که کار با خشککنها را راحتتر میکند، قابلیت شستوشوی قطعات در ماشین ظرفشویی است. هرچه قطعات شستنی خشککن بیشتر باشند، طبیعتا وقت زیادتری را باید پس از پایان کار برای تمیزکردن دستگاه صرف کنید. پس به تعداد قطعات کثیفشدنی هم بیتوجه نباشید.
توجه به توان مصرفی دستگاه میوه خشک کن
حتما میدانید که هرچه توان مصرفی وسیلهای کمتر باشد، انرژی کمتری هم مصرف میکند. اما مثلا بیشتر طول میکشد که به دمای لازم برای شروع به کار برسد. میوه خشک کن هایی که توان مصرفی بالاتری دارند، سریعتر گرم میشوند، اما گرانتر هستند و برق بیشتری هم مصرف میکنند.

توان مصرفی خشککنهای خانگی معمولا بین حدود ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ وات است. این توان مصرفی مربوط به کارکرد المنت حرارتی و موتور فن است و هرچه توزیع یکسانتری بین المنت و فن داشته باشد، دستگاه کارکرد بهتری خواهد داشت. دقت کنید که اندازه و تعداد فن در مدلهای مختلف متفاوت است.
توجه به صدا ی دستگاه هنگام خرید میوه خشک کن
چون بیشتر میوه خشک کن ها فن دارند، پس عجیب نیست که سروصدا داشته باشند. بلندی صدا هم در هر مدلی فرق میکند.

قطعا مدلهای کمصداتر بیآزارترند. منتها حدود دسیبل را همیشه روی بستهبندی دستگاه درج نمیکنند. پس چارهای نیست جز اینکه از تجربه دیگران استفاده کنید. اما درکل دستگاههای خشککن نوع جریان افقی کمی پرصداتر هستند.
توجه به گسترده دمایی دستگاه میوه خشک کن
میوه خشک کن های ترموستاتدار بهدلیل برخورداری از قابلیت تنظیم دما بهتر هستند. به این ترتیب میتوانید کنترل بیشتری روی کیفیت نهایی کار داشته باشید و از خشک شدن زیادی جلوگیری کنید. نوع ترموستات هم میتواند آنالوگ یا دیجیتال باشد. ترموستاتهای دیجیتال دقیقتر هستند، اما نه اینکه انواع آنالوگ کارایی نداشته باشند.

برای اطمینان از گستره دمایی مورد نیاز برای مواد غذایی مختلف بهتر است که به دفترچه راهنمای محصول رجوع کنید. خوب است نکتهای را هم درمورد آنزیمهای مفید موجود در مواد غذایی تازه خدمت شما عرض کنیم. گویا این آنزیمها در گستره دمایی حدود ۱۰۴ تا ۱۰۶ درجه فارنهایت (معادل حدود ۴۰ تا ۴۱ سانتیگراد) کمکم شروع به افت میکنند و در گستره دمایی حدود ۱۱۶ تا ۱۲۰ درجه فارنهایت (معادل حدود ۴۷ تا ۴۹ سانتیگراد) کاملا از بین میروند.
دقت به ساخت بدنه دستگاه
بدنه خشککنهای مواد غذایی پلاستیکی یا از جنس فولاد ضدزنگ است. البته فولاد ضدزنگ بیشتر برای ساخت خشککنهای سایز بزرگ و مدلهای صنعتی استفاده میشود.

مدلهای خانگی را معمولا از پلاستیک میسازند. برای مصارف خانگی همین مدلهای پلاستیکی که قیمت ارزانتری هم دارند کفایت میکنند.
توجه به سینی دستگاه میوه خشک کن
تعداد سینی دستگاههای خشک کن میوه بستگی به ظرفیت آنها دارد هرچه ظرفیت آنها بیشتر باشد تعداد سینی نیز بیشتر است. جنس این سینیها معمولا گالوانیزه و با رنگ الکترواستاتیک است و برای حفاظت از دستگاه و میوه ها یک لایه پلی اتیلن نسوز روی سینیها کشیده میشود. معمولا سینیهای میوه خشک کنها به طور مشبک ساخته میشوند که چیپسهای میوه شکیل تر باشند و ظاهر خوبی داشته باشند.

ابعاد سینیهای دستگاه میوه خشک کن معمولا 50*90 سانتی متر یا 60*80 سانتی متر است و با این ابعاد روی هر سینی تقریبا میتوان 1 تا 2 کیلوگرم میوه قرار داد. ( این مورد با ضخامت و نوع برش میوهها نیز مرتبط است.)
توجه به تایمر دستگاه هنگام خرید میوه خشک کن
خشککنهای فاقد تایمر فقط کلید روشن/خاموش دارند و بنابراین حتما باید حواستان به ساعت باشد. از آنجایی که خشک کردن مواد غذایی معمولا چند ساعت طول میکشد، بعید نیست که یادتان برود به دستگاه سر بزنید.

اما دستگاههای تایمردار پس از پایان کار زنگ میزنند و خودشان اعلام وجود میکنند! حتی بعضی از مدلها به قابلیت خاموشی خودکار مجهزند که باز کار را راحتتر میکنند.