فر کانوکشن؛ مزایا و طریقه عملکرد فر کانوکشن
فر کانوکشن نوعی پیشرفته از فر توکار است که به فن مجهز شده است. در کانوکشن آون یا فر فن دار، جریان هوای داغ توسط فن در اطراف غذا به صورت یکنواخت پخش میشود. در حالی که در فرهای معمولی انتقال درجه حرارت تنها از طریق دیوارهها انجام میشود و به همین دلیل دما در نقاط مختلف آن متفاوت است.
در این نوع فر، هوای درون فر در درون دستگاه به گردش در میآید و از همه طرف به غذا وارد میشود و آن را کامل گرم میکند. به علت این پدیده فیزیکی، حرارت سریعتر در تمام فضای فر بالا رفته و یکنواخت میشود و به صورت همسان در تمام نقاط فر به گردش درمیآید.

غذا در این فرها نسبت به فرهای معمولی و قدیمی سریعتر آماده میشود، این فرها پخت و پز را حدود 25 درصد سرعت میبخشند. به دلیل چرخش هوا، پخت مواد غذایی یکسان صورت میگیرد و حرارت کمتری هم نیاز است و البته در همه نقاط به خوبی پخته میشود. برای دیدن مطالب بیشتر درباره فناوری و لوازم خانگی گلدن 8 کلیک کنید.
طریقه عملکرد فر کانوکشن به چه صورت است
با یک مثال ساده عملکرد کانوکشن را برای شما توضیح میدهیم تا این مساله برای شما روشن شود. یک روز سرد زمستان را در نظر بگیرید که باد میوزد در این شرایط ما سرما را نسبت به روز دیگری که دما یکسان بوده و بادی نمیوزد بیشتر احساس میکنیم. این مثال مشابه پخت و پز با فن کانوکشن است. در فر با ویژگی کانوکشن حرارت بیشتر شده و همچنین گرما در تمام نقاط فر به طور یکنواخت پخش میشود.

در استفاده از فر بدون کانوکشن، گرما از دیوارههای فر به مواد غذایی منتقل میشود که در این حالت حرارت در نقاط مختلف فر متفاوت است و ممکن است در یک نقطه حرارت بیشتر از نقاط دیگر باشد. در نتیجه موادغذایی هم بهطور یکنواخت نمیپزند که تکنولوژی کانوکشن این مشکل را برطرف کرده و باعث میشود که در زمان استفاده از فر، گرما بهطور یکسان در محفظه فر پخش شود.
دلایل استفاده از فر کانوکشن
1- پخت مواد غذایی در فر کانوکشن سریعتر انجام میشود، از آنجاییکه هوای گرم علاوه بر اطراف بهطور مستقیم روی مواد غذایی اثر میگذارد. پخت و پز را حدود ۲۵ درصد سرعت میبخشد.
2- پخت غذا در این نوع فر یکسان صورت میگیرد. چون در فرهای معمولی هوای گرم در قسمتهای مختلف متفاوت است. اما در فر با فن کانوکشن به دلیل چرخش هوای گرم حرارت در محفظه فر یکسان بوده و در نتیجه پخت مواد غذایی نیز یکسان صورت میگیرد.

3- برشته شدن غذا با فر کانوکشن بهتر انجام میشود، هنگام پخت با فرهای عادی، رطوبت مواد غذایی نمیتواند خارج شود، در نتیجه هوای فر مرطوب شده و برشته شدن غذا زمان زیادی برده یا به خوبی انجام نمیشود. اما در فرهای کانوکشن هوای خشک و داغ فن کانوکشن با حفظ کردن رطوبت مواد غذایی سطح مواد غذایی را بسیار سریعتر برشته خواهد کرد.
4- صرفه جویی در مصرف انرژی، در فر با قابلیت کانوکشن بیشتر است. چون مواد غذایی سریعتر و با دمای پایینتری آماده میشوند. در نتیجه انرژی کمتری نسبت به فرهای معمولی مصرف میشود.
تفاوت فر کانوکشن با فرهای معمولی
هر دو اجاق گاز معمولی و همرفت میتوانند با گاز یا برق گرم شوند. اما توزیع گرما متفاوت است، منبع حرارتی در یک اجاق گاز معمولی ثابت است، معمولا از یک عنصر گرمایش در پایین دستگاه استفاده میشود، در حالی که در یک اجاق گاز کانوکشن، فن، هوای گرم را در تمام نقاط محل به گردش در میآورد.

یک اجاق گاز همرفت همچنین این امکان را دارد که با خاموش کردن فن به فر معمولی نیز تبدیل شود، بنابراین شما میتوانید از هر دو اجاق گاز بهترین بهره را ببرید. فرهای معمولی، عموما ۲۵ تا ۳۰ درجه خنکتر از اجاق گاز کانوکشن هستند که در همان دما تنظیم شدهاند، بنابراین اگر از یک اجاق گاز همرفت استفاده میکنید، دستورالعملهای طبخ غذا، زمان و درجه حرارت پخت و پز توصیه شده برای فرهای سنتی را ۲۵ درجه فارنهایت کاهش دهید.
نکاتی که هنگام استفاده از این فرها باید به آن دقت کنید
1- دما در فر کانوکشن به سرعت و بهطور یکنواخت بالا میرود. درجه حرارتی که در دستورهای پخت وجود دارد برای فرهای معمولی است و برای پخت مواد غذایی در فرهای کانوکشن درجه حرارت را باید ۲۵ درجه سانتیگراد کاهش دهید و برای غذاهایی که زمان پخت طولانیتری دارند بهتر است دما را ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد کم کنید.
2- هنگام استفاده از این نوع فر بهتر است از ظروف بدون دیواره یا با دیواره کوتاه مانند سینی فر استفاده کنید تا مطمئن شوید هوا در جریان است.

3- در زمان استفاده از فر حتما قبل از پایان زمان پخت چند مرتبه غذای خود را چک کنید.
4- توصیه میکنیم در هنگام پخت گوشت در این نوع فر روی گوشت را با فویل نپوشانید. چون در فر کانوکشن سطح غذا سریع برشته میشود، اما این به آن معنا نیست که غذای شما پخته باشد. پس بهتر است از دماسنج آشپزخانه استفاده کنید و یا غذا را تست کنید.
از لحاظ قیمت با فرهای دیگر
این فرها در مقایسه با قیمت فرگازی، گرانتر هستند. اما از آنجا که در فر با قابلیت کانوکشن مواد غذایی سریعتر و با دمای پایینتری آماده میشوند، در نتیجه انرژی کمتری نسبت به فرهای معمولی مصرف میکنند.