زودپز برقی و هر آنچه قبل از خرید باید بدانید!
زودپز برقی وسیلهای است در بسته از جنس فولاد ضد زنگ که مواد غذایی را با فشار بالا در مدت زمان کمتری میپزد. خاصیت مواد غذایی با این وسیله بهتر حفظ میشود و طعم بهتری پیدا خواهند کرد. روی درب این وسیله یک یا چند سوپاپ اطمینان وجود دارد، هنگامی که ظرف تحمل فشار بیشتر را ندارد برای جلوگیری از منفجر شدن سوپاپ آزاد شده و بخار آب از آن خارج میشود. ما بین ظرف و درب آن یک واشر یا لاستیک قرار میگیرد که از خروج هوا و مواد داخل آن از اطراف درب جلوگیری میکند. به دلیل اینکه این ظرف به وسیله برق کار میکند و یک وسیله برقی خانگی محسوب میشود. یکی از وسایل مهم و ضروری در آشپزخانه زودپز برقی است.

شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که برای پختن غذا عجله داشته باشید و بخواهید هر چه زودتر وعده غذایی خود را آماده کنید. اهمیت این موضوع زمانی مشخص میشود که قصد طبخ مرغ یا گوشت را داشته باشید. پختن گوشت با قابلمه ممکن است از صبح علیالطلوع تا ظهر طول بکشد اما شما به وسیله زودپز برقی میتوانید آن را در مدت ۴۵ دقیقه تا یک ساعت به خوبی بپزید. طبق قانون گازها دما و فشار با هم رابطه مستقیم دارند یعنی اگر فشار را بالا ببریم دما هم افزایش پیدا میکند. زودپز برقی هم این کار را انجام میدهد، یعنی با بالا بردن فشار درون زودپز دما را بالاتر برده در نتیجه غذا درون آن زودتر پخته میشود.
پرفروش ترین پلوپزهای پارس خزر در بازار ایران را میتوانید در اینجا مشاهده کنید.
مزایای استفاده از زودپز
- صرفهجویی در زمان
- پخت سالمتر غذا
- حفظ ارزش غذایی مواد بکار رفته در پخت غذا
- حفظ طعم غذا
- صرفهجویی در انرژی
نکات مهم هنگام خرید زودپز برقی
هنگام خرید زودپز برقی باید نکاتی را مد نظر داشته باشید تا خریدی خوب و رضایت بخش داشته باشید در ادامه برخی از نکات را برای شما خواهیم گفت با ما همراه باشید:
نوع زودپز
در بازار دونوع زودپز برقی و زودپز معمولی وجود دارد که زودپز معمولی که زودپزهای اجاق گازی به آنها گفته میشود، میزان دما را دقیقاً مانند یک قابلمه معمولی روی اجاق کنترل میکنید. زودپزهای استیل ضد زنگ دوام بهتری دارند. زودپزهای آلومینیومی گران قیمتتر هستند، اما دوام کمی دارند و غیر از آن نیز آلومینیوم میتواند در برابر غذاهای اسیدی واکنش نشان دهد.

نوع دوم زودپزهای برقی هستند که دارای ویژگیهای قابل برنامهریزی برای زمان پخت و پز و تنظیمات برای عملکردهای مختلف پخت و پز هستند. از مدلهای پیشرفتهتر زودپز میتوانید به عنوان ماست ساز، آرام پز، یا حتی برای سرخ کردن غذا نیز استفاده کنید. یکی از مزایای زودپز برقی این است که دیگر فضای اجاق گاز را اشغال نمیکند، و این باعث میشود هنگام پختن چند نوع غذای مختلف، تعداد شعله بیشتری در اختیار داشته باشید.
ایمنی زودپز برقی
زودپز یکی از بهترین وسایل برای پخت سریع و آسان غذا است . زودپزها با مصرف کمترین میزان انرژی به دلیل افزایش حرارت و کاهش زمان پخت و حفظ آب درون مواد غذایی غذا را نرم و لذیذ میپزند. زودپز باید به صورت استاندارد طراحی و تولید شده باشد تا از ایمنی کافی برخوردار شود. مواردی مانند سوپاپ اطمینان آن که باید طبق استانداردها طراحی و تولید شده باشد تا زمانی که فشار درون زودپز افزایش پیدا کرد. بتواند به طور خودکار هوای گرم اضافه را خارج کند و همچنین دستگیرههای آن استحکام بالایی داشته باشند. درب زودپز نیز باید به خوبی محکم شود تا هوای داغ از میان آن عبور نکند.
ظرفیت زودپز برقی
ظرفیت زودپز برقی یکی از نکاتی است که هنگام خرید باید به آن توجه داشته باشید. در واقع تعیین ظرفیت مورد نیاز به میزان استفاده از زودپز و تعداد اعضای خانواده بستگی دارد. ظرفیت یک زودپز بر اساس لیتر تعیین میشود. مثلا زودپز مناسب برای خانوادههای ۲ نفره ظرفیت ۴ لیتر و زودپز مناسب برای خانوادههای ۴ تا ۷ نفره، زودپز با ظرفیت ۸ تا ۱۰ لیتر است.

البته زودپزهای چند ظرفیتی نیز وجود دارند که میتوان بر اساس نیاز خود قابلمه آن را عوض کرد. این زودپزها گرانتر از باقی مدلها میباشند. زودپزهای معمولی اما دارای تنوع بالاتری در ظرفیت هستند، ظرفیت زودپزهای معمولی موجود در بازار بین ۴ تا ۲۲ لیتر میباشد.
جنس بدنه زودپز
معمولا زودپزها بر خلاف سایر ظروف پخت و پز روکش بیرونی ندارند و هیچگونه روکش سرامیکی یا گرانیتی و دیگر روکشها را ندارد. به همین دلیل بهتر است که از جنس بدنه زودپزی که قرار است خریداری کنید مطمئن شوید. استیل ضد زنگ بهترین جنس بدنه برای زودپزهای معمولی است که آسیب نبیند. درست است که استیل ضد زنگ گرانتر و سنگینتر از آلومینیوم است اما طول عمر بیشتری نیز دارد. زودپزهای از جنس استیل غذا را سریعتر آماده میکنند و مدت زمان بیشتری آن را گرم نگاه میدارند.
فشار و امکان کنترل فشار زودپز برقی
در یک ظرف پخت و پز معمولی مانند قابلمه، نقطه جوش آب ۱۰۰ درجه سانتیگراد در فشار استاندارد است. هنگامی که دما در ظرف به نقطه جوش آب رسید، گرمای اضافی باعث بخار شدن آب میشود. اما در یک زودپز که درب آن کاملاً بسته و کیپ شده است، اتفاق دیگری رخ میدهد. طبق قانون فیزیک، هرچقدر فشار افزایش پیدا کند، نقطه جوش آب هم افزایش پیدا میکند. وقتی غذایی که حاوی آب یا مایعی بر پایه آب است را داخل دیگ زودپز ریخته و به آن گرما میدهید، با افزایش دما، فشار نیز افزایش مییابد و در نتیجه آب بیش از حد گرم میشود.

وقتی فشار به ۱ بار یا ۱۰۰ کیلوپاسکال بالاتر از فشار جو موجود برسد، آب تقریباً به دمای ۱۲۰ درجه سانتیگراد میرسد. این فشار و دمای بالا باعث میشود غذا سریعتر بپزد. زودپزها از یک سوپاپ برای کنترل فشار داخل دیگ استفاده میکنند. با کنترل فشار میتوان دمای دقیق داخل دیگ را حفظ کرد. پس از رسیدن به فشار و درجه حرارت مطلوب، میتوان گرما را تا حدی کاهش داد تا انتشار بیش از حد بخار به حداقل برسد و در مصرف انرژی صرفهجویی شود. برخی از زودپزها دارای کنترل فشار هستند که برای مواردی چون گرم کردن غذا، طبخ آرام و … کاربرد دارند.
جنس کف زودپز
جنس کف زودپز یکی از نکاتی است که باید هنگام خرید به آن دقت کنید چرا که کیفیت بالای جنس کف زودپز باعث پخت یکنواخت غذا میشود و در نتیجه از سوختن آن نیز جلوگیری میکند. اگر زودپزی از جنس استیل خریداری میکنید، بهتر است کف آن از جنس تری متال یا بی متال باشد.
تجهیزات زودپز برقی
از مهمترین امکانات و تجهیزات یک زودپز استاندارد، شیر خروج بخار اضطراری میباشد. در زمان خرید دقت کنید که حتماً این شیر در دستگاه تعبیه شده باشد. یکی از متداولترین تجهیزات زودپزها، سبد بخار پز است.

برخی از برندها نیز یک واشر لاستیکی اضافی برای درب زودپز در بستهبندی قرار میدهند تا در صورت خرابی یا پارگی واشر اصلی، به سرعت بتوانید آن را تعویض نمایید.
قیمت
قیمت زودپز با توجه به اندازه، ظرفیت، نوع برند متغیر است. در ایران هزینه استفاده از برق بیشتر از گاز است به همین دلیل هزینه نهایی زودپز برقی بیشتر از زودپز معمولی میباشد. شرایط بازار لوازم خانگی به گونه ای است که نمیتوان از هزینهها و قیمت آن صرف نظر کرد. اما هنگام خرید زودپز توجه کنید که قیمت دستگاه در اولویت قرار نگیرد زیرا یک زودپز ارزان قیمت با کیفیت پایین ممکن است خطرات زیادی را به وجود آورد.
[…] میتوانید راهنمای خرید زودپز برقی را در اینجا مشاهده […]