لوازم پخت و پز آشپزخانه و راهنمای خرید بهترین نوع آن
لوازم پخت و پز چدنی
فلز چدن یک آلیاژ از آهن، کربن و سیسلسیم است و به شکل های مخلتف، برای کاربرد های مختلف ساخته میشود، به عنوان مثال چدن هایی که تولید میشوند در دسته بندی های چدن های ضد سایش، چدن های مقاوم به حرارت و چدن های مقاوم به خوردگی قرار میگیرند، چدن های استفاه شده در لوازم آشپزخانه تقریبا همه ی خواصی که گفتیم را دارند و در صورتی که از آنها درست نگهداری کنید میتوانید یک عمر از آشپزی با آنها لذت ببرید. این ظروف با روکش هایی از جنس سرامیک یا گرانیت و… پوشش داده میشوند.

این نوع ظروف ممکن است مقداری آهن به درون غذا وارد کنند که این مورد نیز با توجه به نیاز بدن و کمبود آهن در اکثر افراد جامعه ما میتواند حتی جنبه مثبت نیز داشته باشد. این ظروف مثل ظروف تفلون دارای یک روکش نیستند که به مرور زمان از بین برود و اثر ضد چسبندگی خود را از دست بدهد. برای اینکه نتیجه بهتری از این ظروف بگیرید بهترین کار این است که قبل از استفاده برای پخت و پز با حرارت کم یا متوسط ظرف مورد نظر خود را گرم کنید، همچنین با اینکه میتوانید از قاشق های فلزی برای هم زدن غذا استفاده کنید، بهتر است که از قاشق ها پلاستیکی استفاده کنید.
نکات ظروف پخت و پز چدنی
- عدم استفاده از پاک کننده های قوی یا ابزار تیز
- با اسفنج و مایع ظرفشویی شسته شود.
- ظروف چدنی در صورتی که لعاب کاری نشده باشند به مرور زنگ میزنند.
- بهتر است داخل ماشین ظرفشویی شسته نشود به خصوص ظروف چدنی دسته چوبی
- · عدم استفاده از پاک کننده های قوی یا ابزار تیز
- ظرف داغ را نباید بلافاصله داخل آب سرد یا فریزر قرار داد.
- قبل از قرارگیری درون کابینت، خشک شود.
- ظروف چدنی دارای وزن زیادی هستند و سنگین میباشند.
مس بهترین رسانای گرما است و به سرعت گرم میشود و گرم میماند. این ویژگی برای بسیاری از آشپزها بیهمتا است و آنها را به استفاده از این نوع ظروف تشویق میکند. خوراکیهای خیلی شور، ترش، شیرین، گوشت و چرب را نباید در ظروف مسی به مدت طولانی نگهداشت.
نکات مهم استفاده از ظروف مسی
- برای جلوگیری از ورود بیش از اندازه مس به غذا و از بین رفتن لایه داخلی ظرف در ظروف مسی غذاهای اسیدی و ترش نپزید.
- هنگام شستشو ظروف مسی برای از بین نرفتن لایه پوششی محافظ آنها را نخراشید.
- برای شستن ظروف مسی آنها را در ماشین ظرفشویی قرار ندهید و بعد از شستن سریع خشک کنید.
- از آب گرم و اسکاچ های نایلونی برای شستشوی ظروف مسی استفاده کنید و از شستن این ظروف با شوینده های با قدرت سایندگی بالا پرهیزکنید.
ظروف سرامیکی از آب و خاک رس ساخته میشوند که آن ها را در قالب قرار میدهند، و سپس در کوره های مخصوص میگذارند. ظروف سرامیکی به عنوان ظروف سبز نیز شناخته میشوند. ظروف سرامیکی شکننده هستند و باید مواظب آن ها باشید. آن ها را در جایی قرار دهید که احتمال سقوط و آسیب به آن ها کم باشد.

برخی از ظروف سرامیکی صددرصد سرامیک هستند که جزء سالم ترین ظروف برای پخت و پز هستند. برخی دیگر نیز ظروفی است که جنس بدنه آن ها ممکن است فلزهای مختلفی باشد و با روکش سرامیک پوشش داده شده اند.
نکات مهم استفاده از ظروف سرامیکی
- ظروف سرامیکی را داخل هم قرار ندهید.
- مراقب باشید کف ظروف سرامیکی آسیب نبیند.
- ظروف سرامیکی داغ را در آب سرد فرو نکنید.
- ظروف سرامیکی را با دقت بیشتری بشویید.
ظروف گرانیتی را میتوان ترکیبی از ظروف تفلون و سرامیکی دانست. زیرا ظروف تفلونی دارای خاصیت نچسبی بالایی بودند. اما از لحاظ سلامت و بهداشت، با ابهامات زیادی روبه رو بودند. از طرفی ظروف سرامیکی با نچسبی نه چندان مطلوب اما برخورداری از سلامت و بهداشت بهتر وارد بازار شدند. اما پوشش گرانیت با ترکیبی مطلوب از هر دو توانست طرفداران زیادی را به سمت خود بکشاند. ظروف گرانیتی برخلاف اسم آن هیچ ربطی به سنگ گرانیت ندارد.

قابلمه های گرانیتی، جنس بدنه آن ها میتواند از فلزهای مختلفی با روکش گرانیتی باشد. در بین پوشش های نچسب، گرانیت از همه مقاوم تر و سخت تر میباشد. قابلمه های گرانیتی گرما را به صورت یکنواخت پخش میکند. در قابلمه های گرانیتی به دلیل نچسب بودن، مصرف روغن کاهش مییابد. چون گرانیت ماده ای طبیعی است، طعم غذا را تغییر نمیدهد و مانع از واکنش بدنه فلزی ظرف با غذا میشود. تمیز کردن ظروف گرانیتی بسیار آسان است. در مراقبت از قابلمه های گرانیتی دقت بسیاری داشته باشید تا پوشش گرانیتی آن ها دچار آسیب نشود.