لوازم پخت و پز آشپزخانه و راهنمای خرید بهترین نوع آن

لوازم پخت و پز آشپزخانه و راهنمای خرید بهترین نوع آن

لوازم پخت و پز آشپزخانه و راهنمای خرید بهترین نوع آن

قابلمه ها اصلی ترین لوازم پخت و پز در آشپزخانه می‌باشند بنابراین یکی از وسایل ضروری برای خانم ها و آشپزخانه به حساب می‌آیند و به دلیل تنوع در طرح و جنس این محصولات بهتر است قبل از خرید حتما با انواع مختلف این کالا آشنا شوید تا بتوانید بهترین لوازم پخت و پز و متناسب با سلیقه و نوع استفاده خود خریداری نمایید.

لوازم پخت و پز آشپزخانه
لوازم پخت و پز آشپزخانه

لازم است بدانید این محصولات ارتباط مستقیمی با سلامتی ما دارند پس انتخاب اشتباه می‌تواند باعث به خطر انداختن سلامتی شود. یکی از مهمترین نکاتی که می‌توان به آن اشاره کرد این است که در برخی از قابلمه ها به خاطر نوع جنس و روکش بکار رفته در سطح آنها می توان با خیالی آسوده، از روغن بسیار کمتر برای پختن غذا، به نسبت قابلمه های دیگر استفاده کرد و از این رو می‌توان گفت در دراز مدت هم به اقتصاد و هم به سلامتی شما کمک خواهد شد.

همچنین برترین برندهای لوازم خانگی را می توانید در اینجا مشاهده نمایید.

لوازم پخت و پز تفلون

یکی از بهترین لوازم پخت و پز در آشپزخانه‌ها قابلمه‌های با روکش تفلون می‌باشد. روکش تفلون روی فلزاتی مانند آلومنیوم، آلومنیوم فشرده و فولاد زد زنگ و… کشیده می‌شود. و تحت عنوان ظروف نچسب وارد بازار می‌شوند. برای ساخت پوشش تفلون از فلز سنگین کادمیوم استفاده می‌شود. کادمیوم اگر وارد بدن شود می‌تواند منجر به بیماریهای خطرناکی چون کم خونی شود. قابلمه و تابه هایی که با پوشش تفلون در بازار موجودند چند ویژگی دارند.

قابلمه های تفلون
لوازم پخت و پز تفلون

مهمترین ویژگی آن ها که باعث شد با عنوان ظروف نچسب هم در بازار شناخته شوند خاصیت نچسب بودن آن هاست که موجب مصرف کم روغن به هنگام طبخ هم می‌شود و در این امر نسبت به تمامی جنس و پوشش ها یکه تاز است. دیگر ویژگی آن مقاومت بالا در برابر حرارت و مواد شیمیایی است.

 

نکات استفاده از ظروف تفلون

  1. برای هم زدن غذایی که داخل ظرف تفلون می‌پزد از کفگیر، ملاقه و یا قاشق های چوبی و پلاستیکی استفاده کنید. از وسایل فلزی در ظروف تفلونی استفاده نکنید تا ظروف آسیب نبینند.
  2. ظروف تفلون را به هیچ عنوان با اسکاچ سخت نشویید، بهترین گزینه برای شست و شوی این ظروف اسکاچ ابری است.
  3. برای هم زدن غذایی که داخل ظرف تفلون می‌پزد از کفگیر، ملاقه و یا قاشق های چوبی و پلاستیکی استفاده کنید.
  4. اگر ظروف تفلونی شما آسیب دید، پوشش داخلی آن را بازسازی نکنید. زیرا افرادی که این کار را انجام می‌دهند، استانداردهای لازم را رعایت نمی‌کنند و این کار می‌تواند برای سلامت شما خطرناک باشد.
  5. ظروف خالی را روی شعله قرار ندهید زیرا این کار باعث تولید گاز سمی می‌شود.
  6. ظروف دارای روکش تفلون را زمانی که داغ هستند در آب سرد فرو نبرید. چرا که این کار باعث می‌شود که ماده پوشاننده سطح ظرف ناپایدار شده و وارد غذای شما شوند.

 

لوازم پخت و پز چدنی

فلز چدن یک آلیاژ از آهن، کربن و سیسلسیم است و به شکل های مخلتف، برای کاربرد های مختلف ساخته می‌شود، به عنوان مثال چدن هایی که تولید می‌شوند در دسته بندی های چدن های ضد سایش، چدن های مقاوم به حرارت و چدن های مقاوم به خوردگی قرار می‌گیرند، چدن های استفاه شده در لوازم آشپزخانه تقریبا همه ی خواصی که گفتیم را دارند و در صورتی که از آنها درست نگهداری کنید می‌توانید یک عمر از آشپزی با آنها لذت ببرید. این ظروف با روکش هایی از جنس سرامیک یا گرانیت و… پوشش داده می‌شوند.

قابلمه های چدنی
لوازم پخت و پز چدنی

این نوع ظروف ممکن است مقداری آهن به درون غذا وارد کنند که این مورد نیز با توجه به نیاز بدن و کمبود آهن در اکثر افراد جامعه ما می‌تواند حتی جنبه مثبت نیز داشته باشد. این ظروف مثل ظروف تفلون دارای یک روکش نیستند که به مرور زمان از بین برود و اثر ضد چسبندگی خود را از دست بدهد. برای اینکه نتیجه بهتری از این ظروف بگیرید بهترین کار این است که قبل از استفاده برای پخت و پز با حرارت کم یا متوسط ظرف مورد نظر خود را گرم کنید، همچنین با اینکه می‌توانید از قاشق های فلزی برای هم زدن غذا استفاده کنید، بهتر است که از قاشق ها پلاستیکی استفاده کنید.

 

نکات ظروف پخت و پز چدنی

  • عدم استفاده از پاک کننده های قوی یا ابزار تیز
  • با اسفنج و مایع ظرفشویی شسته شود.
  • ظروف چدنی در صورتی که لعاب کاری نشده باشند به مرور زنگ می‌زنند.
  • بهتر است داخل ماشین ظرفشویی شسته نشود به خصوص ظروف چدنی دسته چوبی
  • · عدم استفاده از پاک کننده های قوی یا ابزار تیز
  • ظرف داغ را نباید بلافاصله داخل آب سرد یا فریزر قرار داد.
  • قبل از قرارگیری درون کابینت، خشک شود.
  • ظروف چدنی دارای وزن زیادی هستند و سنگین می‌باشند.

 

لوازم پخت و پز پیرکس

اصول تولید ظروف پیرکس نیز مشابه با ظروف شیشه ای معمولی بوده و تنها با گذراندن یک مرحله تولیدی خاص، مقاومت این ظروف در برابر حرارت افزایش می‌یابد و همین امر باعث می‌شود که این ظروف برای پخت و پز و نگهداری غذای گرم به کار رود. انتقال گرما در این ظروف به سرعت و یکنواخت صورت نمی‌گیرد. زیرا شیشه رسانای خوبی برای انتقال گرما نیست. به همین دلیل باید غذا به طور مرتب هم زده شود تا گرما به صورت یکنواخت به مواد غذایی درون ظرف برسد.

لوازم پخت و پز پیرکس
لوازم پخت و پز پیرکس

از ظروف پیرکس می‌توان برای پخت و پز و گرم کردن غذا در مایکروویو و فرگاز از قبل گرم شده استفاده کرد. همچنین ظروف پیرکس مناسب برای استفاده در ماشین ظرفشویی می‌باشد و در صورت لزوم می‌توانید برای شستشوی از ماشین ظرفشویی استفاده نمایید. از آنجایی که این ظروف وارد تعاملات شیمایی با موادغذایی درون خود نمی‌شوند و غذا را دچار تغییر طعم نمی‌کنند به عنوان سالم ترین و مناسب ترین ظروف برای پخت و پز شناخته می‌شوند. این ظروف نباید به صورت مستقیم بر روی شعله قرار گیرند؛ و در صورتی که بر روی شعله از آن استفاده می‌کنید، باید زیر آن، شعله پخش کن قرار دهید.

 

نکات استفاده از ظروف پخت و پز پیرکس

  • از قراردادن این ظروف روی شعله مستقیم خودداری کنید
  • بهترین حرارت برای ظروف پیرکس حرارت غیر مستقیم و یکنواخت فر و مایکروفر است.
  • درجه حرارت این ظروف را هنگام استفاده به طور ناگهانی تغییر ندهید مثل ریختن آب سرد روی ظرف داغ و یا ظرف داغ را روی سطح مرطوب یا سرد قرار دادن این کار باعث شکستگی ظرف می‌شود.
  • در ظروف پیرکس را برای سرخ کردن چیزی استفاده نکنید
  • بهترین حالت برای پختن غذا در ظروف پیرکس، پخت غذا با آب می‌باشد.

 

لوازم پخت و پز استیل

این قابلمه ها بیشتر برای پخت انواع خورش و غذاهای آبدار مناسبند. با این وجود بعضی از تولیدکنندگان ادعا می‌کنند که می‌توانید برنج یا حتی ماکارونی را هم در این قابلمه ها بپزید و حتی ته دیگ هم داشته باشید.نکته مهم هنگام استفاده از قابلمه های استیل تنظیم درجه حرارت است.این ظروف از تركیب آهن و فلزات دیگر ساخته شده اند و بسیار با دوام و درمقابل فرسودگی مقاومند.

قابلمه های استیل
لوازم پخت و پز استیل

این قابلمه ها در گروه سالم ترین قابلمه ها قرار می‌گیرند و مصرف کنندگان می‌توانند با خیال راحت و بدون نگرانی از بابت ورود املاح و ترکیبات شیمیایی به درون غذا، از این قابلمه ها استفاده کنند.

 

نکات استفاده از ظروف استیل

  • قابلمه‌های استیل زنگ نمی‌زنند و از همه قابلمه‌های دیگر بهداشتی‌ترند و دوست‌دار سلامت هستند.
  • قبل از شروع به پخت فرصت دهید تا ظرف کاملا داغ شود.
  • در هنگام سرخ کردن بگذارید روغن کاملا داغ شده و سپس مواد غذایی مورد نظر را اضافه نمایید.
  • برای خارج نمودن ته دیگ کافیست ظرف را ۵ دقیقه زود تر از روی شعله بردارید.

 

لوازم پخت و پز مسی

مس بهترین رسانای گرما است و به سرعت گرم می‌شود و گرم می‌ماند. این ویژگی برای بسیاری از آشپزها بی‌همتا است و آن‌ها را به استفاده از این نوع ظروف تشویق می‌کند. خوراکی‌های خیلی شور، ترش، شیرین، گوشت و چرب را نباید در ظروف مسی به مدت طولانی نگه‌داشت.

 

نکات مهم استفاده از ظروف مسی

  • برای جلوگیری از ورود بیش از اندازه مس به غذا و از بین رفتن لایه داخلی ظرف در ظروف مسی غذاهای اسیدی و ترش نپزید.
  • هنگام شستشو ظروف مسی برای از بین نرفتن لایه پوششی محافظ آنها را نخراشید.
  • برای شستن ظروف مسی آنها را در ماشین ظرفشویی قرار ندهید و بعد از شستن سریع خشک کنید.
  • از آب گرم و اسکاچ های نایلونی برای شستشوی ظروف مسی استفاده کنید و از شستن این ظروف با شوینده های با قدرت سایندگی بالا پرهیزکنید.

ظروف پخت و پز سرامیکی

ظروف سرامیکی از آب و خاک رس ساخته می‌شوند که آن ها را در قالب قرار می‌دهند، و سپس در کوره های مخصوص می‌گذارند. ظروف سرامیکی به عنوان ظروف سبز نیز شناخته می‌شوند. ظروف سرامیکی شکننده هستند و باید مواظب آن ها باشید. آن ها را در جایی قرار دهید که احتمال سقوط و آسیب به آن ها کم باشد.

ظروف پخت و پز سرامیکی
ظروف پخت و پز سرامیکی

برخی از ظروف سرامیکی صددرصد سرامیک هستند که جزء سالم ترین ظروف برای پخت و پز هستند. برخی دیگر نیز ظروفی است که جنس بدنه آن ها ممکن است فلزهای مختلفی باشد و با روکش سرامیک پوشش داده شده اند.

 

نکات مهم استفاده از ظروف سرامیکی

  • ظروف سرامیکی را داخل هم قرار ندهید.
  • مراقب باشید کف ظروف سرامیکی آسیب نبیند.
  • ظروف سرامیکی داغ را در آب سرد فرو نکنید.
  • ظروف سرامیکی را با دقت بیشتری بشویید.

 

ظروف پخت و پز گرانیتی

ظروف گرانیتی را می‌توان ترکیبی از ظروف تفلون و سرامیکی دانست. زیرا ظروف تفلونی دارای خاصیت نچسبی بالایی بودند. اما از لحاظ سلامت و بهداشت، با ابهامات زیادی روبه رو بودند. از طرفی ظروف سرامیکی با نچسبی نه چندان مطلوب اما برخورداری از سلامت و بهداشت بهتر وارد بازار شدند. اما پوشش گرانیت با ترکیبی مطلوب از هر دو توانست طرفداران زیادی را به سمت خود بکشاند. ظروف گرانیتی برخلاف اسم آن هیچ ربطی به سنگ گرانیت ندارد.

ظروف پخت و پز گرانیتی
ظروف پخت و پز گرانیتی

قابلمه های گرانیتی، جنس بدنه آن ها می‌تواند از فلزهای مختلفی با روکش گرانیتی باشد. در بین پوشش های نچسب، گرانیت از همه مقاوم تر و سخت تر می‌باشد. قابلمه های گرانیتی گرما را به صورت یکنواخت پخش می‌کند. در قابلمه های گرانیتی به دلیل نچسب بودن، مصرف روغن کاهش می‌یابد. چون گرانیت ماده ای طبیعی است، طعم غذا را تغییر نمی‌دهد و مانع از واکنش بدنه فلزی ظرف با غذا می‌شود. تمیز کردن ظروف گرانیتی بسیار آسان است. در مراقبت از قابلمه های گرانیتی دقت بسیاری داشته باشید تا پوشش گرانیتی آن ها دچار آسیب نشود.

 

نکات مهم استفاده از ظروف گرانیتی

  • استفاده از شعله مناسب هنگام آشپزی
  • استفاده از قاشق مخصوص ظروف نچسب و تفلون
  • استفاده از اسکاچ نرم و مخصوص ظروف نچسب و تفلون
  • عدم استفاده از ظروفی که تفلون انها رفته
  • ریختن روغن قبل از استفاده از ظروف نچسب