مقایسه OLED و LED؛ کدام یک بهتر است؟
برای اینکه بخواهیم با مقایسه OLED و LED یکی را انتخاب کنیم. باید با یک سری نکات مهم آشنا شویم. اگر شما هم به دنبال پاسخ این سؤال هستید که تفاوت این دو تلویزیون در چیست و از هزینه بیشتر برای OLED به چه میزان کیفیت تصویر بیشتری دریافت خواهید کرد.

در ادامه مطلب از سایت گلدن ایت باهم بررسی میکنیم که تلویزیون OLED یا LED چه تفاوتهایی دارند و نقاط قوت و ضعف هر کدام چیست؟
به چه تلویزیونهایی LED گفته میشود
تلویزیونهای LED بر پایه دیود ساطع کننده نور است. دیودها قطعات جامدی هستند که به علت حرکت الکترونها از طریق یک نیمه هادی باعث ایجاد نور میشوند. در حال حاضر در اغلب تلویزیونهایی که عنوان LED دارند، دیودهای پیشرفته و بسیار کوچکی در پشت پنل LCD گذاشته میشود. در واقع تفاوت این تلویزیونها با تلویزیون LCD این است که بجای لامپ فلورسنت از سیستم نورافشانی LED استفاده میکند.

به دلیل وجود دیود نورانی که سرعت خاموش و روشن شدن در آن زیاد است، خاموش و روشن شدن تصویر در این نمایشگرها به سرعت انجام میگیرد و به لحاظ علمی کنتراست بهتری دارد. آنها میتوانند وقتی LED خاموش است رنگ مشکی عمیق و وقتی روشن است، روشنایی بالایی ایجاد کنند.
تلویزیونهای OLED را بهتر بشناسید
OLED به معنای دیود نور آلی است. به عبارت سادهتر، دیود در OLED ها از ترکیبات آلی هستند که در تماس با الکتریسیته سبب تابش نور میشوند. شاید به نظر برسد که تفاوتهای زیادی در مقایسه با LED در این فناوری وجود ندارد، اما بر خلاف LEDها، OLEDها میتوانند بسیار نازک، انعطاف پذیر و به طور قابل ملاحظه ای کوچک باشند.
مهمترین برتری OLEDها آن است که هر پیکسل به صورت مستقیم نور ساتع میکند. این در حالی است که در پنلهای LCD نور پسزمینهی توسط لامپهای LED یا فلورسنت تأمین میشود.

این نمایشگرها زمان پاسخدهی به مراتب سریعتری در مقایسه با LCDها دارند. در بعضی از شرایط OLED ها میتوانند تا ۱۰۰۰ برابر سریعتر از LED و LCDهای رایج بازار باشند و از این بابت تماشای تصاویر فیلمهای اکشن، مسابقات ورزشی یا بازیهای ویدیویی در OLEDها بسیار جذاب است. زمان پاسخدهی بسیار سریع باعث میشود تا مواردی مانند تیره و مات شدن صحنه در تصاویر سریع در OLED وجود ندارد.
مقایسه صفحه نمایشهای OLED و LED از نظر کنتراست
اولین نقطه تفاوتی که میخواهیم بررسی کنیم میزان کنتراست است. روی صفحه نمایشهای ال ای دی، کنترل سطح روشنایی در سرتاسر صفحه نمایش محدود است. یک صفحه نمایش ال ای دی را به اتاقی تاریک ببرید آنگاه متوجه میشوید که بخشهایی از یک عکس کاملا سیاه در واقع سیاه نیستند. چرا که شما میتوانید هنوز نور پس زمینه یا روشنایی پس زمینه یا مرزی آن را مشاهده کنید. این که قادر باشید روشنایی پس زمینه ناخواسته را مشاهده کنید روی کنتراست یک تلویزیون که تفاوت بین روشنترین و تاریکترین بخشها است تاثیر میگذارد.

کنتراست روی صفحه نمایش OLED بسیار بالاتر است. زمانی که صفحه نمایش OLED سیاه میشود، در واقع پیکسلهای آن هیچ نوری تولید نمیکنند. شما نمیتوانید تیرهتر از آن را مشاهده کنید. این بدان معناست که با صفحه نمایشهای OLED شما نسبت کنتراست بی نهایت دریافت میکنید. اگرچه میزان خوب بودن آن بستگی به این دارد که چراغهای ال ای دی آن زمانی که روشن میشوند تا چه میزان روشنایی میتوانند بالا بروند. برای جبران، بسیاری از تلویزیونهای LED و LCD حالت کنتراست «dynamic» ارائه میکنند که سطح نور پس زمینه تلویزیون را با توجه به تصویر روی صفحه تغییر میدهد. این بهترین راه حل برای فیلمها نیست چرا که در این مورد مغایرت روشنایی صفحه نمایش کمتر قابل پیش بینی است.
مقایسه نحوهی ایجاد تصاویر در تلویزیون OLED و LED
در اینکه تلویزیونهای LED تصاویر شگفت انگیزی را ایجاد خواهند کرد، شکی نیست. این محصولات سالهاست که مورد استفاده قرار گرفته اند و رضایت کاربران بسیاری را جلب خواهد کرد. دیدن جزئیات صحنهها بر روی آنها و میزان روشنایی مناسبی که ایجاد میکنند کاملا مطلوب است و تصویری که بر روی آنها به نمایش در میآید خیره کننده هستند.

تلویزیونهای LED قابلیت نمایش 16 میلیون رنگ را دارند و از طریق این محدودهی وسیع میتوان صحنههایی نزدیک به واقعیت را مشاهده نمایید. اما برای درک و دیدن رنگهای تشکیل شده بر روی نمایشگر OLED حدود 900 میلیون رنگ به رنگهای تشکیل شده بر روی نمایشگر ال ای دی بیافزایید و یک میلیارد رنگ متنوع بر روی صفحه نمایش را مشاهده نمایید. این پدیده ای شگفت انگیز است که بر روی تلویزیون OLED قابل مشاهده میباشد. بدون اغراق میتوان این تصاویر را صحنههایی زده دانست که میتوان در میان آنها پا گذاشت و همراه با صحنهها زندگی کرد. فناوری HDR کمک خواهد کرد تضاد بین رنگها به صورت مطلوب ایجاد میشود و صحنههایی شبیه به سه بعدی و فراتر از واقعیت تولید خواهند شد.
صفحه نمایشهای OLED و LED از چه نظر متفاوت هستند
صفحه نمایشهای LED و LCD از نور پس زمینه برای روشن کردن پیکسلهای خود استفاده میکنند. درحالی که پیکسلهای OLED در واقع خود نور تولید میکنند. شاید شنیده باشید که پیکسلهای OLED برون تاب یا گسیلی نامیده میشوند. در حالی که تکنولوژی ال سی دی و ال ای دی انتقالی است. روشنایی صفحه نمایش OLED میتواند بر مبنای پیکسل به پیکسل کنترل شود. این نوع از قابلیت صرفا روی ال سی دی و ال ای دی امکان پذیر نیست.
در تلویزیونها و گوشیهایی با صفحه نمایش LCD ارزان، صفحه نمایشهای ال ای دی و ال سی دی که معمولا از روشنایی مرزی یا نور لبه استفاده میکنند که در اینجا چراغهای ال ای دی در واقع کنار صفحه نمایش قرار دارند نه دقیقا در پشت آنها. سپس نور حاصل از چراغهای ال ای دی از طریق ماتریکسی برانگیخته میشود که پیکسلهای قرمز، سبز و آبی و سپس به چشمهای ما میرسد.
مقایسهی تلویزیون LED و OLED از لحاظ میزان مصرف انرژی
تلویزیونهای LED از مصرف انرژی مطلوبی برخوردارند و برای استفادهی مداوم از این محصولات لازم نیست هزینهی برق بالایی بپردازید. در هنگام روشن بودن تلویزیون تمامی پیکسلها روشن خواهند شد و به ازای هر پیکسل روشن انرژی مصرف خواهد شد.

جالب است بدانید در تلویزیون OLED تنها پیکسلهایی انرژی مصرف خواهند کرد که روشن هستند و پیکسلهای خاموشی که رنگ مشکی تولید میکنند، انرژی مصرف نخواهند کرد. اما نکته جالبتر اینکه برای تولید رنگهای تیرهتر نیز میزان مصرف انرژی کاهش خواهد یافت و به میزانی که روشنایی تولید میشود، انررژی نیز صرف خواهد شد. با این وجود اطمینان داشته باشید که میزان مصرف انرژی در تلویزیون OLED از تلویزیون LED پایینتر خواهد بود.
روشنایی Lighting
هنگامی که حرف از روشنایی میآید، تلویزیونهای LED دارای مزیت قابل توجهی هستند. روشنایی بالا برای بسیاری از مصرف کنندگان مهم است، چرا که تلویزیونها در شرایط متفاوت نور محیطی استفاده میشوند. روشنایی بالا ضعف کنتراست ناشی از تابش نور محیط را جبران میکند.

در مجموع اگر بین تلویزیون OLED یا LED به دنبال نمایشگری هستید که بالاترین نرخ روشنایی را ارائه بدهد، بهتر است به سراغ تلویزیونهای LED بروید. به خاطر تکاملهای روز افزون در فنّاوری تلویزیونهای LED، پیشبینی میشود که انواع ۴K در زمینه ارائه روشنایی و حداکثر سفیدی همچنان بیرقیب باقی بمانند.
از لحاظ رنگ
در خصوص رنگ هم در بین تلویزیون OLED یا LED باید بگوییم که تلویزیونهای OLED در این دسته برتر هستند. اما نقاط کوانتومی، با بهبود خلوص نور در پس زمینه، به تلویزیونهای LED و LCD اجازه میدهد تا در دقت رنگ، روشنایی رنگ و حجم رنگ، در برابر تلویزیونهای OLED خودنمایی کنند.

کسانی که به دنبال تلویزیون با قابلیت Wide Color Gamut و یا HDR هستند، در هر دو مدل OLED و LED آنها را پیدا خواهند کرد. کنتراست OLED در هنگام تماشا در اتاقهای تاریک بالاتر است و سبب میشود که از نظر HDR بهتر عمل کند، اما HDR بر روی صفحه نمایش ال ای دی / ال سی دی هم میتواند عملکرد مناسبی داشته باشد. زیرا رنگهای اشباع شده را در سطوح روشنایی بالا که OLED نمیتواند آنها را کاملاً مطابقت کند به خوبی نشان میدهد.
طراحی و ساختار تلویزیون OLED در مقایسه با LED
در کنار امکانات فوق العاده و کیفیت تصویر عالی در تلویزیونهای OLED، طراحی بی نظیری را از این تولیدات شاهد خواهید بود. این تلویزیونها با ساختاری رویایی تولید شده اند و ضخامت آنها تا حدی پایین است که صحنهها تنها بر روی شیشه ای نازک به حرکت در میآیند. این تصاویر تا حدی با کیفیت اند که شما آنها را با حالت اصلی اشتباه میگیرید.

عدم وجود حاشیه در اطراف نمایشگر سبب میشود، لبهها جایی را از تصویر در اختیار خود قرار ندهند و تمامی نمایشگر یکدست به محل حضور تصاویر با کیفیت عالی تبدیل خواهد شد. این سبب ایجاد حس شناور بودن در صحنهها در فضا را خواهد داد. تلویزیونهای LED نیز دارای قاب باریکی هستند، اما این قاب باریک به دلیل وجود لامپهای LED تا حدی افزایش یافته است.
از نظر زاویه دید وسیع
در این بخش هم دوباره بین تلویزیون OLED یا LED برنده ما OLED است. این تلویزیونها میتوانند زاویه دید خوبی را از کنارهها ارائه دهند.

این مزیت را شاید بتوان مدیون وجود روشنایی اختصاصی هر پیکسل دانست. در تلویزیونهای اولد، روشنایی به پنل جلوی نمایشگر نزدیک است. در حالی که در تلویزیونهای LED شاهد وجود چنین ویژگی نیستیم.
از نظر زمان پاسخگویی و زمان جا ماندن تصویر
زمان پاسخگویی به عبارت ساده به فاصلهی زمانی بین دو عمل خاموش و روشن شدن هر دیود منفرد اطلاق میشود. با زمان پاسخگویی سریعتر تصاویر شفافیت بیشتری خواهند داشت، کمتر تار به نظر میآیند و زندهتر خواهند بود.
به دلیل استفاده از پیکسلهای LED اورگانیک در تلویزیونهای OLED زمان پاسخ گویی در آنها بسیار سریعتر است. این بدان دلیل است که دیودهای LED بک لایت تلویزیونهای LCD نه تنها سرعت خاموش و روشن شدن پایینتری دارند، محل قرارگیریشان در پشت پنل LCD است و برای روشن کردن مجموعه ای از پیکسلها استفاده میشوند و نه یک دیود منفرد. این اختلاف ساختاری باعث میشود زمان روشن و خاموش شدن کمی بیشتر شود. در واقع OLEDها سریعترین فناوری هستند که تا به امروز برای نمایشگرها عرضه شده اند و بالاترین سرعت پاسخگویی را دارند.

یک زمان جا ماندن یا lag پایین از جمله مواردی است که گیمرها به شدت به آن اهمیت میدهند. البته نکتهای که در این زمینه وجود دارد تفاوت بین زمان جا ماندن تصویر در محصولات شرکتهای مختلف است و در این حالت چون این زمان در گروه LED/LCD ها هم به شدت متفاوت است واقعاً نمیتوان گفت که بین دو محصول با قیمت مشابه از هر دو گروه OLED و LED/LCD کدامیک زمان جا ماندن کمتری دارد. البته باید به این مورد هم اشاره کنیم که به علت تمایل بسیار زیاد گیمرها به نمایشگرهای OLED بسیاری این نمایشگرهای را در زمینه ارائه زمان جا ماندن کمتر، بهتر میدانند. اما شاید بهتر از همه این باشد که بگوییم تفاوت محسوسی در این زمینه بین دو گروه وجود ندارد و همه چیز به قیمت محصول مرتبط است.
مقایسه OLED و LED از نظر ابعاد
در زمان حال باید بگوییم که برنده این قسمت تلویزیونهای LCD هستند. زیرا فرآیند ساخت پنل تلویزیونهای OLED به نحوی است که فعلاً شرکتها تصمیم گرفته اند نمایشگرهای خیلی بزرگ آنها را به تولید انبوه نرسانند.

شما میتوانید به راحتی تلویزیونهای با نمایشگر غول پیکر حتی 100 اینچی LCD را هم تهیه کنید. ولی برای OLEDها هیچ محصولی با چنین ابعادی تولید نشده است. به نظر با پیشرفت تکنولوژی و تغییرات بازار، ابعاد تلویزیونها از هر دو گروه در این حالت به تساوی برسد. ولی فعلاً تلویزیونهای LCD بزرگتر، دسترسی بهتری دارند.
مقایسه OLED و LED از نظر طول عمر
به گفته کمپانی ال جی اگر هر روز به مدت ۵ ساعت و برای ۵۴ سال از تلویزیون OLED خود استفاده کنید ۵۰ درصد از روشنایی خود را از دست میدهد.

با توجه به اینکه تلویزیونهای OLED از سال ۲۰۱۳ عرضه شده اند و هنوز نمیتوان صحت ادعای ال جی را طبیعتا بررسی کرد. بنابراین فعلا برنده این بخش را بهتر است تلویزیونهای ال ای دی بدانیم.
سخن پایانی
پیشرفت در تولید نمایشگرها سبب شده است شاهد هیجانانگیزترین تصاویر بر روی آنها باشید. این کیفیت مطلوب به لطف فناوریهایی است که در این صفحه نمایشها مورد استفاده قرار گرفته اند. تلویزیونهای LED با ساختار پنلها در کنار یکدیگر تصاویری با کیفیت مناسب و روشنایی مطلوبی ایجاد خواهند کرد، میزان مصرف انرژی در این نمایشگرها به نسبت LCDها پایینتر است، اما مصرف انرژی با نمایشگرهای OLED تفاوت بالایی را به نسبت بقیه نشان میدهد.
تولید رنگها در این دو صفحه نمایش از الگوریتم خاصی پیروی میکنند و رنگها در تلویزیون OLED تنها با عبور نور از لایهها امکان پذیر خواهد بود، رنگهایی زنده و طبیعی که کاملا به واقعیت نزدیک هستد. طراحی فوق العاده تلویزیون OLED این محصولات را از خوشساختترین مدل تلویزیونها قرار داده است تا جایی که کمپانیهای مطرح تلویزیونهای 2018 را با طراحی تصویر بر روی شیشه نامگذاری کرده اند.
[…] لحظه تغییر دهند. مدلهای HW-Q70R و HW-Q60R در صورت اتصال به تلویزیونهای QLED سری 2019 سامسونگ، بصورت خودکار به حالت Adaptive Sound رفته و […]